Mitä hakukoneoptimointi eli SEO on?

Hakukoneoptimointi eli englanniksi Search Engine Optimization (SEO) tarkoittaa toimenpidettä, jolla verkkosivu koitetaan saada mahdollisimman korkealle hakukoneen hakutuloksissa ilman maksettua mainontaa. Hakukoneita ovat mm. Google, Bing ja Yahoo.

Sisällysluettelo

Yleensä hakukoneoptimoinnissa pyritään keskittymään Google-hakukoneen hakutuloksiin, koska sitä käytetään maailmanlaajuisesti eniten. Googlen hakumarkkinaosuus oli vuonna 2024 maailmanlaajuisesti noin 90 % verrattuna muihin hakukoneisiin.

Hakukoneoptimointi voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: Tekninen SEO, On-Page SEO ja Off-Page SEO. Tässä julkaisussa kerrotaan jokaisen kategorian tärkeimmät osat.

Analytiikkaa hakukoneiden suomiosta Suomessa
Lähde: StatCounter

Tekninen SEO

Teknisessä hakukoneoptimoinnissa keskitytään niihin asioihin, joita perinteinen käyttäjä ei välttämättä näe tai osaa katsoa verkkosivuja tutkiessaan. 

Tekninen SEO keskittyy verkkosivun suorituskykyyn ja sivuston rakenteeseen, jotta hakukone osaa lukea ja indeksoida sen oikein. Seuraavaksi kerrotaan viisi tärkeää osa-aluetta, jotka kuuluvat tekniseen hakukoneoptimointiin.

1. Sivuston nopeus ja suorituskyky

Hakukoneet suosivat verkkosivuja, jotka toimivat tehokkaasti ja latautuvat nopeasti. Tämä parantaa vierailijoiden käyttäjäkokemusta.

Hakukoneet eivät halua näyttää hakutuloksissa verkkosivuja, joiden lataaminen kestää kauan, koska tässä ajassa moni käyttäjä ehtii poistua sivustolta. Hakukoneet haluavat näyttää laadukasta sisältöä käyttäjilleen ja siksi ne karsivat huonosti toimivat verkkosivut hakutuloksistaan.

Sivuston nopeutta voi analysoida Googlen tarjoamalla työkalulla: PageSpeed

Google PageSpeed konsoli

2. Mobiiliystävällisyys

Mobiiliystävällisyys on noussut suureksi tekijäksi hakukoneoptimoinnissa, koska älypuhelimien käyttö on kasvanut suuresti. Yhä suurempi osa käyttäjistä hakee tietoa mobiililaitteilla, joten on tärkeää, että verkkosivut ovat saatavilla myös silloin. 

Verkkosivut kannattaa suunnitella niin, että ne toimivat ja näyttävät hienoilta myös puhelimella. Hakukoneet suosivat mobiiliystävällisiä sivustoja hakutuloksissa.

3. SSL-sertifikaatti ja HTTPS

Verkkoturvallisuus vaikuttaa merkittävästi hakukoneoptimointiin. SSL-sertifikaatti on tiedon salaamiseen tarkoitettu sertifikaatti, joka varmistaa verkkosivuston ja käyttäjän välisen turvallisen yhteyden.

Kun SSL- sertifikaatti on asennettu sivustolle oikein, sivuston verkkotunnuksen eteen ilmestyy teksti ”https”. Tällöin hakukone tunnistaa verkkosivun olevan turvallinen ja sisällyttää sen hakukonetuloksiin.

4. Linkkien toimivuus

Sivustolla olevien linkkien toimivuutta kannattaa seurata säännöllisesti varsinkin silloin kun linkit vievät toisille verkkosivustoille. Toiset verkkosivut voivat muuttua tai poistua kokonaan, jolloin omalle verkkosivustolle jää ”rikkinäinen” linkki.

Linkki, joka ei vie minnekkään, huonontaa käyttäjäkokemusta ja tällöin myös heikentää sivuston hakukoneoptimointia. Sivuston sisäisten linkkien URL-osoitteet kannatta muokata myös helposti tulkittavaan muotoon, jotta lukija ja hakukone tietää mihin linkki johtaa.

5. XML-sivustokartta

Xml-sivustokartta on luotu juuri hakukoneita varten. Sivustokartan avulla hakukone osaa löytää kaikki sivuston sivut. Sivustokartta tulisi sisältää kaikkien niiden sivujen URL-osoitteet, joidenka halutaan näkyvän hakukoneen tuloksissa.

Monet hakukoneoptimointiin tehdyt työkalut ja lisäosat tekevät sivustokartan automaattisesti, mutta tämä kannattaa tarkistaa itse. Sivustokartta löytyy yleensä verkkotunnuksen juuresta esimerkiksi: ”minunverkkosivut.fi/sitemap.xml”.

WordPressillä kehitetyille verkkosivuille on olemassa ilmainen SEO-työkalu, joka tekee esimerkiksi edellä mainitun XML-sivustokartan automaattisesti: Yost SEO

On-Page SEO

kynä ja paperi

Sisällöllinen hakukoneoptimointi eli On-page SEO tarkoittaa verkkosivujen sisällön optimoimista. On-page hakukoneoptimointia voi parantaa lisäämällä tietynlaista sisältöä sivustolle. Seuraavaksi esitellään 5 kohtaa joiden avulla voit lisätä sivustosi On-page hakukoneoptimointia.

1. Laadukas ja selkeä sisältö

Verkkosivu pitäisi sisältää lukijalle hyödyllistä, laadukasta ja hyvin kirjoitettua tietoa. Laadukas sisältö pitää vierailijat kauemmin sivustolla, jonka hakukoneet huomaavat ja alkavat ehdottamaan tällaisia sivustoja enemmän hakutuloksissa.

Sisällön selkeyteen kannattaa myös panostaa. Pitkä tekstisisältö kannattaa jakaa väliotsikoihin, jotta lukijan mielenkiinto pysyy yllä. Sisältö kannattaa rakentaa käyttämällä HTML-ohjelmointikielestä tuttuja h1 ja h2 otsikkomerkintöjä, jotta myös hakukone osaa tulkita tekstiä.

Verkkosivu pitäisi sisältää lukijalle hyödyllistä, laadukasta ja hyvin kirjoitettua tietoa. Laadukas sisältö pitää vierailijat kauemmin sivustolla, jonka hakukoneet huomaavat ja alkavat ehdottamaan tällaisia sivustoja enemmän hakutuloksissa.

Sisällön selkeyteen kannattaa myös panostaa. Pitkä tekstisisältö kannattaa jakaa väliotsikoihin, jotta lukijan mielenkiinto pysyy yllä. Sisältö kannattaa rakentaa käyttämällä HTML-ohjelmointikielestä tuttuja h1 ja h2 otsikkomerkintöjä, jotta myös hakukone osaa tulkita tekstiä.

2. Avainsanat

Sisällössä kuuluisi käyttää verkkosivulle olennaisia avainsanoja, jotta hakukone osaa indeksoida sivuston niiden mukaan. Esimerkiksi rakennusalan yrityksen verkkosivulla kuuluisi toistua yritykselle relevantteja avainsanoja, kuten ”Rakennuspalvelu”, ”laadukasta rakentamista” tai ”rakennuspalvelu Helsingissä”.

Ennen verkkosivun rakentamista, kannattaa tehdä avainsanatutkimus, jotta sivustolla osataan käyttää yritykselle parhaita avainsanoja. Avainsana ”rakennuspalvelu” on hyvin kilpailtu, joten siihen kannattaa lisätä esimerkiksi paikkakunta, jossa rakennuspalvelua tarjotaan. 

Tämä heikentää kilpailua huomattavasti, koska nyt verkkosivu ei kilpaile koko Suomen rakennuspalvelu yritysten kanssa, vaan kilpailu on jaettu tietylle paikkakunnalle.

3. Avainsanarikkaat title-tekstit

Lisää avainsanarikkaita ja sivustoa kuvaavia title-tekstejä. Title-tekstit ovat niitä linkkejä, jotka näkyvät hakutuloksissa lukijalle. On siis tärkeää, että sisällytät niihin avainsanoja.

Myös hyvin kuvaavat title-tekstit parantavat sivuston hakukoneoptimointia, koska niiden ansiosta lukija löytää haluamalleen sivustolle. Kuva title tekstistä.

title-teksti esimerkki

4. Ulkoiset linkit

Hakukoneoptimointia edistää sivuston yhteydet muihin verkkosivuihin. Varsinkin tunnettujen ja luotettavien sivustoiden linkitys parantaa oman sivuston luotettavuutta hakukoneiden silmissä. 

Jos yrityksellä on tilejä sosiaalisen median alustoilla, niin ne kannattaa linkittää ehdottomasti verkkosivuille. Tämä lisää ensinnäkin yrityksesi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, mutta myös hakukoneet tykkäävät tästä.

5. Lisää kuvia

Kuvien lisääminen sivustolle parantaa käyttäjäkokemusta, mutta ne lisäävät myös sivuston näkyvyyttä esimerkiksi kuvahaussa. Kuvien täytyy olla kuitenkin relevantteja sisältöön nähden ja ylimääräiset kuvat voivat jopa huonontaa sivuston hakukoneoptimointia.

Kuviin kannattaa lisätä vaihtoehtoinen teksti, jotta hakukone osaa tulkita niitä oikein. Kuvat on hyvä optimoida myös niin, että ne latautuvat nopeasti, eivätkä ne hidasta verkkosivun toimintaa.

Kuvien optimointi onnistuu ilmaisilla työkaluilla, joita löytyy verkosta. Kuvien optimointi voi tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että niiden tiedostotyyppi muutetaan sellaiseksi, joka toimii paremmin verkkosivujen tehokkuuden kannalta. Tällaisia tiedostotyyppejä on on esimerkiksi .avif ja .WebP

Off-Page SEO

näyttö, jossa on kirje, play nappula, mikrofooni ja blogijulkaisuja

Off-page hakukoneoptimointi tarkoittaa kaikkea sellaista toimintaa, joka auttaa sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa, mutta jota et voi edistää sivustoasi muokkaamalla.

1. Linkkien rakentaminen

Sivustollesi johtavat linkit muilta verkkosivuilta auttavat hakukoneoptimointia. Ensinnäkin sivustosi voi saada suoria vierailijoita muilta sivuilta, mutta linkit parantavat myös sivustosi luotettavuutta hakukoneiden silmissä. Mitä enemmän laadukkaita ja aiheeseen liittyviä verkkosivustoja linkittää sisältöösi, sitä arvostetumpana hakukoneet, kuten Google, pitävät sivustoasi. Tämä voi parantaa sijoitustasi hakutuloksissa ja lisätä orgaanista liikennettä.

Linkkien laatu on kuitenkin tärkeämpää kuin määrä. Hakukoneet suosivat luonnollisia, relevantteja ja korkealaatuisilta sivustoilta tulevia linkkejä. Voit hankkia tällaisia linkkejä esimerkiksi tuottamalla arvokasta sisältöä, johon muut haluavat viitata, tekemällä yhteistyötä alan asiantuntijoiden kanssa tai julkaisemalla vieraskirjoituksia muilla sivustoilla.

2. Sisällön markkinointi

Sisällön markkinointi on yhteydessä edelliseen kohtaan, jossa puhuttiin linkkien rakentamisesta. Jos sivustolla on oma blogi tai muuta sisältöä, jota päivitetään säännöllisesti, sitä kannattaa aktiivisesti mainostaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä ja muilla digitaalisen markkinoinnin kanavilla.

Laadukas ja ajankohtainen sisältö houkuttelee kävijöitä, lisää sivuston auktoriteettia ja voi synnyttää luonnollisia linkityksiä muilta verkkosivuilta. Blogiartikkelit, oppaat, videot ja infografiikat ovat esimerkkejä sisällöstä, joka voi levitä laajemmin, jos sitä jaetaan strategisesti eri alustoilla.

3.  Paikallinen SEO

Paikallinen SEO tarkoittaa prosessia, jossa pyritään parantamaan sivuston hakukoneoptimointia yrityksen lähialueella. Yksi esimerkki tällaisesta on Google MyBusiness- tilin luominen.

Tilin luominen lisää yrityksesi Google Maps- karttapalveluun, jolloin paikalliset tai lähialueella vierailevat ihmiset voivat törmätä siihen karttaa selaillessa.

Sivuston tarjoamia palveluita etsiessä, yrityksen MyBusiness-kortti voi esiintyä myös hakutuloksissa, jolloin hakijalla on heti tiedossa yrityksesi verkkotunnus, toimipaikka ja mahdollinen puhelinnumero.

4. Arvostelut

Arvostelut vaikuttavat paljon sivuston luotettavuuteen hakukoneiden silmissä. Mitä luotettavampi sivusto on hakukoneen mielestä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se näytetään hakutuloksissa.

Google MyBusiness-palvelu tarjoaa arvostelujen jättöpalvelun, jota kannattaa hyödyntää kehottamalla asiakkaita jättämään arvosteluja. Arvosteluihin kannattaa myös vastata, koska tämä näyttää, että arvostat asiakkaidesi palautetta.

5. Tilaisuuksien järjestäminen

Tilaisuuksien järjestäminen yrityksen nimissä parantaa yrityksen brändiä, mutta voi saada aikaan myös verkkosivujen kävijämäärän kasvua. Tilaisuuteen osallistujat voivat päivittää sosiaalista mediaa ja mainita siinä yrityksesi nimen. Tilaisuutta voidaan myös mainostaa paikallislehdessä, joka tuo myös lisämainosta yrityksellesi.

Jaa julkaisu:

Ota yhteyttä!

Uusimmat julkaisut

Mikä on avainsanatutkimus ja sen merkitys verkkosivun näkyvyydessä?

Avainsanatutkimus on prosessi, jonka avulla yritykset keräävät ja analysoivat tietoa avainsanoista ja -lauseista, joita kohdeyleisö käyttää etsiessään tuotteita tai palveluja verkossa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää asiakkaiden hakutottumuksia ja tarpeita, mikä puolestaan auttaa yrityksiä kehittämään tehokkaampia verkkosivuja ja hakukoneoptimointistrategioita (SEO).

Lue lisää
Google myBusiness- logo

Miksi Google MyBusiness -tili on tärkeä yritykselle?

Google MyBusiness (nykyisin Google Business Profile) on maksuton työkalu, joka auttaa yrityksiä parantamaan näkyvyyttään Googlessa. Sen avulla yritykset näkyvät paremmin paikallisissa hakutuloksissa ja Google Mapsissa, houkutellen siten uusia asiakkaita. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi Google MyBusiness -tili on elintärkeä osa yrityksen

Lue lisää
Tietokoneen näyttö ja dollarin symboleja

Kuinka paljon verkkosivut maksavat pienyrittäjälle?

Verkkosivut ovat pienyrittäjälle tärkeä tapa tavoittaa asiakkaita, mutta niiden hinta voi vaihdella merkittävästi. Kustannukset riippuvat muun muassa siitä, tehdäänkö sivut itse vai tilataanko ne ammattilaiselta, millainen ylläpito valitaan ja mitä lisäominaisuuksia tarvitaan. Tässä artikkelissa käymme läpi eri vaihtoehtojen hinnat ja

Lue lisää